Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2012.05.19

 

Nap előtt a Vénusz: csak most

Június 6-án hajnalban látványos égi jelenségnek lehettek szemtanúi. A Vénusz halad át a Nap előtt, ami a Földről is nagyon jól látható. Ragadjátok meg az alkalmat és keljetek korán, vagy feküdjetek le későn, mert ez lesz életetek egyetlen lehetősége, hogy lássátok.

VIDEÓ: Ilyen volt a Vénusz-átvonulás 2004-ben:

Egy kis fekete korong halad majd át a Nap előtt június 6-án reggel, és mindezt akár távcső nélkül is megnézheted majd. A Vénusz halad majd el a napkorong előtt. Hasonló látványosságra többé nem számíthatsz, legközelebb ugyanis 2117 decemberében ismétlődik meg a jelenség, de Magyarországról csak a 2247-eset lehet majd annyira jól látni, mint a most júniusit.

2004-ben egyébként már találkozhattatok a Vénusz átvonulásával, akkor rengeteg felvétel készült róla, és külön weboldalt hoztak létre, ahol minden fontos infót összegyűjtöttek magyarul.

Ami a legfontosabb: szabad szemmel ne nézzetek bele közvetlenül a Napba, ez ugyanis súlyosan károsíthatja a látásotokat. De használhattok például speciális, napfogyatkozás-néző szemüvegeket. Ezeket kereskedelmi forgalomban is lehet kapni. A szakemberek az 1999-es napfogyatkozás idejéről megmaradt szemüvegeket nem ajánlják, ha azonban most beruháztok pár száz forintot, annak máskor is hasznát vehetitek, ugyanis a Nap most viszonylag aktív szakaszában van, vagyis sok rajta a látnivaló. 

A Vénusz-átvonulásának 243 éves ismétlődő ciklusa van, de elég sajátosak az időközök. Két Vénusz-átvonulást csak 8 év választ el egymástól (mint a mostanit a 2004-estől), de utána 121 és fél év, illetve 105 és fél év szünet következik. Ez a magyarázata annak, hogy a 2004-es előtt utoljára 1882-ben láthattak ilyet az emberek, a következőt meg legfeljebb az unokáid láthatják.

A Vénusz-átvonulás megfigyelése már évszázadok óta nagyon népszerű elfoglaltság. A csillagászok és a tudósok a Föld számos pontjára elutaztak miatta. Cook kapitány például 1769-ben Angliából egészen Tahitiig hajózott, hogy minél jobban lássa a jelenséget. Hell Miksa magyar csillagász pedig Sajnovics Jánossal együtt a norvég Vardo szigetére utazott a dán király felkérésére, és ott figyelték meg a Vénusz-átvonulást.

Nektek most nem kell ilyen messzire menni, de ha nem otthonról nézitek majd, akkor szívesen ajánljuk a csillagvizsgálókat, amelyek rendkívüli nyitvatartással várnak majd benneteket.

Még egy videó a 2004-es átvonulásról, a NASA-tól:

Sőt, a Polaris Csillagvizsgálóban május 26-án külön tanfolyamot is rendeznek, amelyen megtanítják a biztonságos megfigyelést. Itt megismertetnek majd benneteket az eddigi Vénusz-átvonulások történetével, szó lesz a tanulságokról is, amelyeket a 2004-es tapasztalatokból szűrtek le. Megmutatják, hogyan fotózhatjátok le a jelenséget, és Nap-megfigyelést is végezhettek.

Lehetőséget adnak arra is, hogy napszűrőt készítsetek a távcsövetekre kartonpapírból és Baader AstroSolar fóliaszűrőből. Ha érdekel benneteket ez a lehetőség, a polaris@mcse.hu címen jelentkezhettek május 22-ig.

A részletes programot ITT TALÁLJÁTOK

Ez pedig egy animációs kisfilm a jelenségről:

A Nap június 6-án 4:51 perckor kel, és a jelenség körülbelül 6:55-ig tart majd. Ezek után már csak egy dologban kell reménykednetek: ne legyen felhő az égen!

Forrás: